Debiut CAMBRIDGE CHOCOLATE TECHNOLOGIES S.A. na NewConnect
2017-11-10 11:35
Czekolada © Mikhail Malyugin - Fotolia.com
Przeczytaj także: Debiut GREMI MEDIA S.A. na NewConnect
Spółka Cambridge Chocolate Technologies S. A. powstała 26 lutego 2014 r. jako spółka nowo zarejestrowana. Do dnia 24 lipca 2015 r. Spółka nie prowadziła aktywnej działalności gospodarczej. Dopiero po nabyciu wszystkich akcji Spółki przez Nutra sp. z o. o., co nastąpiło 24 lipca 2015 r., Spółka rozpoczęła faktyczną działalność na rynku zdrowych przekąsek, w szczególności w formacie czekolady. Cambridge Chocolate Technologies S. A. została nabyta w celu skupienia aktywności B+R oraz światowej komercjalizacji produktów w następujących obszarach: słodycze funkcjonalne, żywność przeznaczenia medycznego i suplementy diety, w tym czekolada, masło orzechowe, słodycze typu „toffi”, pasty, wafle, ciastka, cukierki, żelki i inne. We wcześniejszym okresie prawce badawczo rozwojowe oraz związane z komercjalizacją produktów w formacie czekolady były prowadzone przez Cambridge Chocolate Technologies Ltd. zarejestrowaną w Wielkiej Brytanii oraz Cambridge Chocolate Technologies Polska sp. z o.o. (dawniej: Oryx PL sp. z o.o.). Spółka nie posiada własnych mocy produkcyjnych – zleca produkcję producentom kontraktowym. Technologie, na bazie których powstają produkty komercjalizowane przez Grupę mają potwierdzoną w badaniach klinicznych skuteczność oraz globalnie zabezpieczoną własność intelektualną. Znaki towarowe, pod którymi sprzedawane są produkty grupy są globalnie chronione. Wprowadzane na rynek produkty mają status suplementów diety lub produktów żywności ogólnego spożycia.Cambridge Chocolate Technologies S. A. należy do Grupy Kapitałowej spółki Adiuvo Investment S.A – spółki notowanej na Głównym Rynku. Natomiast sam Emitent tworzy Grupę Kapitałową wraz z dwoma podmiotami bezpośrednio od siebie zależnymi tj: ze spółką Cambridge Chocolate Technologies Ltd z siedzibą w Cambridge (Wielka Brytania) oraz spółką Cambridge Chocolate Technologies Inc. z siedzibą w Dover (Delaware, Stany Zjednoczone Ameryki Północnej).
fot. Mikhail Malyugin - Fotolia.com
Czekolada
Emitent odpowiedzialny jest za wypracowanie strategii, kreowanie globalnej polityki marketingowej oraz doprowadzenie do podpisania kontraktów dystrybucyjnych dla produktów Grupy. Ponadto wszystkie prace badawczo – rozwojowe prowadzone są bezpośrednio przez Emitenta. Spółki zależne mają charakter przedstawicielstw lokalnych, działających w zakresie nadzoru sprzedaży oraz kreowania lokalnej strategii marketingowej na rynkach Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.
Emitent opracowuje innowacyjne, klinicznie testowane, produkty w obszarze żywności funkcjonalnej, celem wzbogacenia codziennej diety o innowacyjne składniki i receptury powstałe w wyniku badań korzyści płynących z polifenoli zawartych w kakao oraz innych naturalnych antyoksydantów. Na Datę Dokumentu, Emitent rozwija i komercjalizuje trzy główne produkty: Esthechoc, ReChoc oraz Fount. W dalszym etapie planuje wprowadzić też czekolady Mito-choc, White-choc, Spread oraz Tofii.
O emitencie
- Nazwa spółki: CAMBRIDGE CHOCOLATE TECHNOLOGIES S.A
- Debiut w 2017 r. na NC: 15
- Sektor/spółka w sektorze: Biotechnologia
- Miejsce siedziby: Warszawa
- Przedmiot działalności: Podstawowym przedmiotem działalności Grupy jest działalność w obszarze rozwoju, komercjalizacji i sprzedaży innowacyjnych produktów w obszarze: słodycze funkcjonalne, żywność przeznaczenia medycznego i suplementy diety.
- Oferta/sprzedaż (T/N, prywatna/publiczna): Oferta prywatna: 2.350.000 akcji serii D
- Wartość oferty: 20.010.000 zł
- Cena sprzedaży: Cena emisyjna akcji serii D: 8,70 zł
- Wartość spółki: 105.096.000 zł
- Wartość instrumentów wprowadzanych: 20.010.000 zł
- Autoryzowany Doradca: CC Group sp. z o.o.
- Animator: DM BDM S.A.
oprac. : eGospodarka.pl
Przeczytaj także
Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ
Komentarze (0)