Ceny żywności a koszty kredytu
2008-03-05 10:55
W tym roku ceny żywności nadal będą szaleć. Więcej zapłacimy między innymi za owoce, mięso, herbatę, a także alkohol. Pędzące ceny od połowy zeszłego roku powodują wzrost inflacji. Według portalu emFinanse.pl aby zahamować ten proces, Rada Polityki Pieniężnej musi podnosić stopy procentowe, które z kolei wpływają na koszty kredytów.
Przeczytaj także: Nie tylko inflacja jest problemem
Kredytobiorcy muszą więc liczyć się nie tylko z drogą żywnością, ale i z wyższymi ratami - nawet o kilkadziesiąt złotych miesięcznie.Specjaliści przewidują, że w pierwszym półroczu największe podwyżki widoczne będą w sektorze przetworów owocowych – dżemy będą droższe co najmniej o 5 – 6%, soki o 10 – 15%, a mrożonki aż o 40%. Mniej możemy zapłacić jedynie za mleko i jego przetwory oraz cukier.
Rosnące ceny nadal będą wpływać na inflację. Ta z kolei przekroczyła założenia RPP już w zeszłym roku – pod koniec 2007r. wyniosła 2,5%. Reakcją były cztery podwyżki stóp procentowych w 2007r.. W tym roku ostatnia – o 0,25 punktów procentowych – miała miejsce w zeszłym tygodniu. Tymczasem prawdopodobnie już pod koniec marca możemy spodziewać się następnej.
Zmiany te szczególnie odczują przede wszystkim kredytobiorcy, bowiem podwyżki w dłuższym okresie czasu wpływają także na wysokość rat. Te mogą podnieść się nawet o kilkadziesiąt złotych miesięcznie.
Jednak decyzje RPP mogą nakłonić Polaków do oszczędzania. Wyższe stopy procentowe skłaniają banki do podwyższania nie tylko oprocentowania kredytów, ale także lokat, zwłaszcza długoterminowych – obecnie standard to 7%. Natomiast przy krótszych okresach lokowania kapitału oprocentowanie wynosi 5 – 6%. Polacy już docenili nowe oferty – w ciągu dwóch miesięcy (grudnia i stycznia) wartość ich wzrosła o około 24 mld złotych. A w najbliższych miesiącach zainteresowanie takimi i innymi bezpiecznymi produktami finansowymi będzie prawdopodobnie rosło.
Przeczytaj także:
Inflacja w Polsce 2024: czy ceny wyhamują i od czego to zależy?
oprac. : Maciej Ziętara / eGospodarka.pl
Więcej na ten temat:
ceny żywności, ceny, inflacja, wzrost cen żywności, koszty kredytu, oprocentowanie kredytów