-
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!mimu
w.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi
.pl!not-for-mail
From: redaktorek <i...@x...wp.pl>
Newsgroups: pl.biznes.banki
Subject: Po kielbase
Date: Fri, 21 Mar 2003 14:21:57 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <3...@x...wp.pl>
NNTP-Posting-Host: pi245.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1048252918 553 217.99.209.245 (21 Mar 2003 13:21:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Mar 2003 13:21:58 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.77C-CCK-MCD {C-UDP; EBM-APPLE} (Macintosh; U; PPC)
X-Accept-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.biznes.banki:232803
[ ukryj nagłówki ]Witamy wszystkich oto cytat z artykulu w Wprost o naszej najowszej
ksiazce "Domowy wyrob zdrowych i smacznych wedlin".
Wszystkie inwormacje na naszej internetowej stronie w dziale "Nasze
ksiazki". http://www.ikon.krakow.pl
Az do wczoraj, bo wczoraj zauwazylem w ksiegarni monumentalne dzielo o
godnie brzmiacym tytule "Domowy wyrob zdrowych i smacznych wedlin
opracowany przez Stanislawa Borowczaka na podstawie oryginalnych
polskich tradycyjnych przepisow. Do wykonania w kazdym domu". Rzecz
ukazala sie niedawno nakladem krakowskiego wydawnictwa Ikon
(http://www.ikon.krakow.pl) i prezentuje sie swietnie pod kazdym
wzgledem. Autor to mistrz w swym fachu, co czuje sie juz po lekturze
kilku zdan. W dodatku posluguje sie normalnym jezykiem, a nie branzowym
zargonem, i to jezykiem nie pozbawionym wdzieku. Przy przepisie na wyrob
bialej kielbasy czytamy na przyklad: "Dlatego warto zmierzyc sie z
wyzwaniem, jakim jest zrobienie kielbasy bialej w warunkach domowych.
Przepis na kielbase biala jest prosty jak zasady gry w pilke nozna, w
ktorej chodzi przeciez tylko o to, aby pilka znalazla sie w bramce
przeciwnika". Dzieki tej ksiazce mozna sie zmierzyc z wyzwaniem
wlasnorecznego wykonania bekonow, kaszanek, dziesiatkow rodzajow kielbas
(rowniez paprykowanej serbskiej), salcesonow, parowek, pasztetowek,
metek, salami, szynek, serdelkow i mnostwa innych wspanialosci.
Prowadzony za reke przez pana Borowczaka bede teraz kutrowal, peklowal,
nastrzykiwal, masowal i wedzil.
Cytat "Bikont do Maklowicza, Maklowicz do Bikonta - W petach kielbasy"
Tygodnik "Wprost", Nr 1058 (09 marca 2003)
Następne wpisy z tego wątku
- 21.03.03 13:30 Tomasz Staszewski
Najnowsze wątki z tej grupy
- gotówkowe zjeby
- Mamy WZROST! O 50% wzrosła ilość kredytów gotówkowych
- Jutro to dziś...
- leć gołombeczku
- PUE ZUS -- administracyjna nuda...
- Prawdziwy/fałszywy bank
- Velo dał mi bezpłatny debet...
- Karta MasterCard z ALIOR za granicą.
- Z cyklu oszuści w akcji. ja się nie złapię ale może komuś pomoże
- Re: Z cyklu oszuści w akcji. ja się nie złapię ale może komuś pomoże
- Re: Z cyklu oszuści w akcji. ja się nie złapię ale może komuś pomoże
- zloto
- Velo częściowo ugiął się...
- że co?
- I po co było się tak ZAPIERAĆ? Mówiłem żeby proponować wcześniej UGODY FRANKOWE?
Najnowsze wątki
- 2024-11-06 gotówkowe zjeby
- 2024-11-01 Mamy WZROST! O 50% wzrosła ilość kredytów gotówkowych
- 2024-11-01 Jutro to dziś...
- 2024-10-22 leć gołombeczku
- 2024-10-19 PUE ZUS -- administracyjna nuda...
- 2024-10-15 Prawdziwy/fałszywy bank
- 2024-10-13 Velo dał mi bezpłatny debet...
- 2024-10-07 Karta MasterCard z ALIOR za granicą.
- 2024-10-05 Z cyklu oszuści w akcji. ja się nie złapię ale może komuś pomoże
- 2024-10-05 Re: Z cyklu oszuści w akcji. ja się nie złapię ale może komuś pomoże
- 2024-10-05 Re: Z cyklu oszuści w akcji. ja się nie złapię ale może komuś pomoże
- 2024-10-03 zloto
- 2024-09-23 Velo częściowo ugiął się...
- 2024-09-22 że co?
- 2024-09-22 I po co było się tak ZAPIERAĆ? Mówiłem żeby proponować wcześniej UGODY FRANKOWE?