-
1. Data: 2005-01-21 02:23:45
Temat: Płatność kartą a napiwek
Od: Paszczak <s...@h...pl>
Nie wiem, która z grup jest bardziej odpowiednia :)
Pierwsze pytanie raczej na p.s.s-v: w jaki sposób można dać napiwek w
restauracji w sytuacji, gdy płaci się kartą?
Drugie pytanie chyba na p.b.b: na wydrukach z terminala czasem - oprócz
zapłaconej sumy - jest pozycja 'napiwek' i 'suma z napiwkiem'. Czy wpisanie
tam jakiejś kwoty spowoduje naliczenie napiwku dla restauracji? Czy
pozostawienie pól pustych umożliwia restauracji 'naciągnięcie' rachunku?
Jeśli nie, to po co to jest? Feature terminala nieprzystosowany do
przepisów?
P.
-
2. Data: 2005-01-22 07:40:35
Temat: Re: Płatność kartą a napiwek
Od: "MichalL" <m...@N...poczta.onet.pl>
Paszczak wrote:
> Nie wiem, która z grup jest bardziej odpowiednia :)
>
> Pierwsze pytanie raczej na p.s.s-v: w jaki sposób można dać napiwek
w
> restauracji w sytuacji, gdy płaci się kartą?
>
1. szukaj w archiwum, było o tym.
2. najsensowniej jest zapłacić kartą a napiwek dać gotówką.
MichalL
-
3. Data: 2005-01-22 08:24:37
Temat: Re: Płatność kartą a napiwek
Od: Sebol <"lobo_(usun_to)"@autograf.pl>
Dnia Sat, 22 Jan 2005 08:40:35 +0100, MichalL naskrobał(a):
> Paszczak wrote:
>> Nie wiem, która z grup jest bardziej odpowiednia :)
>>
>> Pierwsze pytanie raczej na p.s.s-v: w jaki sposób można dać napiwek
> w
>> restauracji w sytuacji, gdy płaci się kartą?
>>
>
> 1. szukaj w archiwum, było o tym.
> 2. najsensowniej jest zapłacić kartą a napiwek dać gotówką.
w każdej porządnej restauracji płacisz kartą napiwek i żeby było zabawniej
to jest on osobno wyszczególniony.
--
United Devices Cancer Research Project
www.grid.org
lobo_(małpa)autograf.pl
-
4. Data: 2005-01-22 09:19:51
Temat: Re: Płatność kartą a napiwek
Od: Kamil Jonca <k...@g...pl>
Dnia Sat, 22 Jan 2005 09:24:37 +0100,
osoba podpisana: Sebol <"lobo_(usun_to)"@autograf.pl>
napisała:
[...]
>
> w każdej porządnej restauracji płacisz kartą napiwek i żeby było zabawniej
> to jest on osobno wyszczególniony.
Ale nie znam osobiście takiego lokalu w którym "karciany" napiwek
trafiłby w całości do kelnera(ki), o ile wogóle trafia.
KJ
--
Rowery treningowe, siłownie, sprzęt sportowy http://www.fitness4you.pl
The man who understands one woman is qualified to understand pretty well
everything.
-- Yeats
-
5. Data: 2005-01-22 09:20:39
Temat: Re: Płatność kartą a napiwek
Od: "Adam S." <d...@p...onet.pl>
> > 1. szukaj w archiwum, było o tym.
> > 2. najsensowniej jest zapłacić kartą a napiwek dać gotówką.
>
>
> w każdej porządnej restauracji płacisz kartą napiwek i żeby było zabawniej
> to jest on osobno wyszczególniony.
>
Oczywiście masz rację tylko, czy jesteś pewien ze napiwek trafia wtedy do
najbardziej zainteresowanego
pozd
as
-
6. Data: 2005-01-22 09:39:52
Temat: Re: Płatność kartą a napiwek
Od: Wojciech Nawara <u...@n...WYTNIJ.info>
Paszczak napisał(a):
> Nie wiem, która z grup jest bardziej odpowiednia :)
Najlepiej google.pl i przeszukanie pbb. Było tego mnóstwo.
> Pierwsze pytanie raczej na p.s.s-v: w jaki sposób można dać napiwek w
> restauracji w sytuacji, gdy płaci się kartą?
Kartą, o ile POS pozwala.
Albo gotówką. Ale to chyba oczywiste.
Pytanie: czy napiwek trafi do obsługi...
> Drugie pytanie chyba na p.b.b: na wydrukach z terminala czasem - oprócz
> zapłaconej sumy - jest pozycja 'napiwek' i 'suma z napiwkiem'.
O właśnie o tym pisałem.
> Czy wpisanie
> tam jakiejś kwoty spowoduje naliczenie napiwku dla restauracji?
O ile obsłudze zechce się to wpisywać do terminala. Ja zwykle wpisuję
jakąś kwotę dla zwykłego sprawdzenia. Narazie tylko raz zdarzyło mi się,
że ten napiwek faktycznie mi pobrano.
> Czy
> pozostawienie pól pustych umożliwia restauracji 'naciągnięcie' rachunku?
Teoretycznie - tak.
Ale to taka teoria, jak to, że wierzyciel ma nr karty i może sobie go
wykorzystać...
> Jeśli nie, to po co to jest? Feature terminala nieprzystosowany do
> przepisów?
Dlaczego nieprzystosowany do przepisów? Jakich przepisów?
-
7. Data: 2005-01-22 10:17:21
Temat: Re: Płatność kartą a napiwek
Od: Samotnik <s...@s...eu.org>
Zawartość nagłówka ["Followup-To:" pl.biznes.banki.]
>> Pierwsze pytanie raczej na p.s.s-v: w jaki sposób można dać napiwek w
>> restauracji w sytuacji, gdy płaci się kartą?
>
> Kartą, o ile POS pozwala.
No właśnie, ale jak to się dzieje? Bo wydrukowano kwitek na X zł. Co się
robi, żeby potem "dociągnąć" napiwek? Drugi raz bez fizycznej obecności
karty się ściąga, czy co...?
--
Samotnik
-
8. Data: 2005-01-22 10:20:15
Temat: Re: Płatność kartą a napiwek
Od: gornik <g...@g...w.pl>
Osoba zwana Samotnik <s...@s...eu.org> napisała:
>>> Pierwsze pytanie raczej na p.s.s-v: w jaki sposób można dać napiwek w
>>> restauracji w sytuacji, gdy płaci się kartą?
>> Kartą, o ile POS pozwala.
>No właśnie, ale jak to się dzieje? Bo wydrukowano kwitek na X zł. Co się
>robi, żeby potem "dociągnąć" napiwek? Drugi raz bez fizycznej obecności
>karty się ściąga, czy co...?
Tak. Ale nie wiem jak to dokładnie wygląda - chyba podaje się kod
autoryzacji z właściwej transakcji.
--
Górnik | "Więc kimże w końcu jesteś ?
| - Jam częścią tej siły
g...@g...w.pl | która wiecznie zła pragnąc
www.eridanus.org | wiecznie czyni dobro." (J.W.Goethe "Faust")
-
9. Data: 2005-01-22 10:22:00
Temat: Re: Płatność kartą a napiwek
Od: Wojciech Nawara <u...@n...WYTNIJ.info>
Samotnik napisał(a):
> No właśnie, ale jak to się dzieje? Bo wydrukowano kwitek na X zł. Co się
> robi, żeby potem "dociągnąć" napiwek? Drugi raz bez fizycznej obecności
> karty się ściąga, czy co...?
Nie. Po prostu wierzyciel wpisuje kwote napiwku do terminala po
transakcji, a przed rozliczeniem, a do banku trafia rozliczenie na sume
transakcji i napiwku (jedna operacja).
-
10. Data: 2005-01-22 11:43:13
Temat: Re: Płatność kartą a napiwek
Od: Piotr \"Kazimierz\" Kuźmiak <u...@u...net>
"Adam S." <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:cst679$1kv$1@korweta.task.gda.pl...
> > w każdej porządnej restauracji płacisz kartą napiwek i żeby było
zabawniej
> > to jest on osobno wyszczególniony.
> Oczywiście masz rację tylko, czy jesteś pewien ze napiwek trafia wtedy do
> najbardziej zainteresowanego
Z doswiadczenia mojej znajomej: zaleznie od lokalu do kelnera trafia od 50%
do 70% napiwku z kart.
--
Piotr "Kazimierz" Kuźmiak
GG 1213856
NoName - www.nnmag.net